Geen yin zonder yang, ons yange yoga-aanbod:

"Je kunt niet alleen maar ontspannen, je hebt ook kracht en dynamiek nodig om vooruit te komen. Er is niets mis met ambities, met "actief en in vol vertrouwen werken aan wat je echt wilt, idealen, je eigen toekomst", er is ook niks mis met hard werken, eens af en toe op je tenen lopen, als je maar af en toe even stil staat, observeert/om je heen kijkt/voelt of het allemaal nog bij je past/geniet van wat er is/in het nu bent." (Estella)

Bij Yoga Me zijn we absoluut enorme fan van yin yoga, maar de yange yogavormen willen we niet vergeten. Die horen er echt bij en zijn vreselijk leuk om te doen. Met enige regelmaat organiseren we "techniek"- workshops om bijvoorbeeld je zonnegroet (downdog, planken, cobra etc) te verbeteren of in elk geval (ook fysiek) te leren begrijpen hoe je je deze heerlijke flow meer en meer eigen kunt maken. Ook 54 zonnegroeten (om het leven te vieren) komen zeker een aantal keren per jaar voorbij. Houdt de site/de nieuwsbrief (stuur een mail als je die wilt) in de gaten.


Flow- en poweryoga zijn dynamische yogavormen. Je ademhaling is je leidraad. Als je beweegt in het ritme van je adem, met je adem mee, zul je merken dat bewegen makkelijker en soepeler gaat. Dat vergt enige oefening: waar zit je ademhaling en hoe beïnvloed je je ademhaling? In poweryoga én vinyasa yoga (de zonnegroetenles elke woensdagochtend, zie tekst hieronder) komen yogaseries aan bod als de zonnegroet, krijgerserie, balansserie, drakenserie etc. Elke les is weer anders, maar de opbouw is hetzelfde: start meditatie, warming up, zonnegroeten, overige asana’s en eindontspanning.

De beginnersles (maandagavond/ docent Estella) is zeker toegankelijk voor yogastarters. Vanaf eind september wordt dit een easy flow yogales van Carry (eveneens toegankelijk voor yogastarters).

De les die Estella geeft op  woensdagochtend is gebaseerd op de zonnegroeten. Deze mooie serie dient als basis om van daaruit allerlei andere fijne flows te maken. Kracht, balans, adem en vertrouwen zijn de basis van de lessen van Estella. In deze les staat er altijd een hoofdstandbankje: de ideale manier voor beginners om "inversions" (omgekeerde houdingen) te leren. Uiteraard alleen als je dat wilt en met de juiste begeleiding. 

Op woensdagavond (19.30) is er een easy flow yogales. Een heerlijke en toegankelijke les vol beweging, dynamiek, aandacht en focus. De houdingen en bewegingen zijn niet al te gevorderd, toegankelijk voor iedereen, maar wel heerlijk en in voortdurende beweging. Kracht (planken) is iets meer ondergeschikt dan een poweryogales. Ademhaling en de juiste intentie zijn des te belangrijker. Dit geldt ook voor de easy flowyogales van vrijdagochtend (8.15), een ochtendflow om heerlijk wakker te worden op je yogamat, zodat je de hele dag een energiek gevoel overhoudt.

Op donderdagavond geeft Carry een echt heerlijk krachtige poweryogales met elementen uit pilatesyoga. Core-stability, houding verbeteren en opbouwen van kracht zijn sleutelwoorden. Wil je sterk genoeg worden voor “moeilijke” yogahoudingen als handstand en bakasana of acroyoga, dan kom je bij deze lessen aan je trekken. Beginners zijn welkom. Voor mensen die afwisseling leuk vinden, krachtopbouw lekkerder dan een flow zijn dit super lessen. Ook sporters die krachttraining nodig hebben zullen baat hebben bij deze lessen. Carry geeft duidelijke aanwijzingen, er wordt veel herhaald, de afwisseling is groot. 

Onze docent Tobias geeft elke zaterdagochtend een power-vinyasa-yogales . Een pittige flow om je weekend te beginnen. Een flow die de hele dag energie geeft, een heerlijke focus. Tobias geeft fantastische lessen: krachtig maar ook zacht, dynamisch en toch verstillend. Echt een cadeautje aan je zelf! 
Poweryoga (Zonnegroeten, bewegen in meditatie)

De les op de woensdagochtend vinden wij heel bijzonder. De focus ligt op het aanleren en verfijnen van de zonnegroeten gecombineerd met andere yogahoudingen uit de poweryoga. We starten altijd met een meditatieoefening en ademoefeningen en eindigen ook daarmee. De zonnegroet is de basis en van daaruit komen allerlei houdingen uit de poweryoga voorbij. Van balans naar kracht en souplesse.

In deze lessen is er aan het einde aandacht voor hoofdstand, handstand, elleboogstand voor degenen die wil. Er is een hoofdstandbankje (feetup) om op een veilige manier te wennen aan het "op je kop staan". Voelt een hoofdstand voor jou niet fijn, dan zijn er voldoende alternatieven. We forceren nooit!

De lessen zijn toegankelijk voor beginners en gevorderden. Het gaat niet om de prestatie: conditie en souplesse bouw je vanzelf op als je deze lessen regelmatig volgt. Iedereen gaat in zijn/haar eigen tempo, en dat is allemaal ok. Niemand hoeft iets te doen wat onwenselijk is.

  

Yinyang yoga (zijn even van het rooster, als er weer ruimte komt, zal deze heerlijke les zeker weer terugkomen)

In deze lessen (elke maandagochtend) kom je je eigen yin en je eigen yang tegen. Je zult merken dat meer yin je yange practice zal versterken en verdiepen en andersom ook. Yin en yang zijn geen tegengestelden maar complementair en stevig met elkaar verbonden. Je kunt niet alleen maar yin zijn (ontspannen in 1 simpel woord) of alleen maar yang (in dynamische beweging). De een zal altijd om de ander vragen. In deze lessen kun je de voordelen van beiden ervaren. Om te ervaren hoe heerlijk deze combi is, nodig ik je van harte uit. 

De les is zeer geschikt voor iedereen en ook voor:
- Yange sportievelingen die wel met hun hoofd begrijpen hoe nuttig yin is, maar fysiek toch enige weerstand tegenkomen (of juist ook mentaal). Met deze combi kun je langzaam proeven van yin en deze kant wellicht wat uitbouwen.

- Liefhebbers van yin die toch ook wel eens een flow willen ervaren maar een volledige flow/poweryogales te veel vinden.  

Deze les is het beste van twee yogastijlen, van twee kanten. Het mannelijke (het yange) en het vrouwelijke (het yinne), de kracht en controle en de zachtheid en overgave. 

Zoek je iets vergelijkbaars qua intensiteit want je kunt bijvoorbeeld niet op maandagochtend, kies dan de easy flow yogalessen (woensdagavond en vroege vrijdagochtend).